Emakina Hackathon verenigt IoT talenten

#EmHackinathon #IoT @Emakina

Donderdag 22 oktober 2015 — De eerste EmHackinathon van 16 tot 18 oktober, in samenwerking met Microsoft Internet of Things, was een succes. Jonge developers, designers en conceptors ontwikkelden innovatieve ideeën en bruikbare modellen binnen vier verschillende domeinen. De applicaties die ontwikkeld werden, binnen 48 uur tijd en met ondersteuning van de professionals, boden nieuwe oplossingen voor zowel in-store advertising, thuis- en kantoorverlichting, diensten van bustransport als mobiele first-line medische hulp.

AdEnhance wint Goud
Developers Natacha Halflants en Bram Beirens bundelde hun talenten met die van datawetenschapper David De Winter en met architecten Yannick Bontinckx en Vincent van Impe. Ze behaalden goud op de eerste editie van Emakina’s EmHackinathon en gingen naar huis met 3.000 euro en een Oculus Rift. 

Hun project, ‘AdEnhance’, zorgde voor interactieve en gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op gezichtsherkenning. Hun demo toonde hoe een camera en hun applicatie de leeftijd en geslacht bepaalde van de shopper, en vervolgens hoe de weergegeven advertenties in winkels hieraan werden aangepast.

Yannick Bontinckx: ‘Dit weekend hebben we de basis gemaakt van een nieuw product. We kunnen dit framework gebruiken om op te bouwen door nieuwe kenmerken toe te voegen.

En toen was er (aangepast) licht
Raïs De Weirdt, Jochen Mersy, Laurane Colignon en Hadrien van Durme presenteerden hun BioLux IoT project. Ze combineerden external light monitoring met smart lighting, om aangepast licht te produceren voor thuis en op het werk.

Brons voor het ‘BusMass’ mobility team
De BusMass transportoplossing maakte gebruik van IoT in de context van het openbaar vervoer. Door de gewichtsverandering van elke bus in een stad te monitoren, stelde dit team voor om deze gegevens te delen in termen van beschikbare buscapaciteit. Reizigers zouden op deze manier een betere en vlottere reiservaring beleven.

Veelbelovend idee voor medische applicatie, door ‘Need2Know’
Het vierde project, Need2Know, zorgde ervoor dat gebruikers in staat zijn om de lichaamstemperatuur en andere vitale parameters van een ziek persoon te meten aan de hand van een mobiel toestel. Dit maakt diagnoses en dataverzameling van op afstand mogelijk, interessant voor arme gebieden met beperkte toegang tot medische hulp.

Een nieuwe uitdaging voor 2016
President van de jury, Brice Le Blévennec besluit:

‘ We waren onder de indruk van de kwaliteitsvolle ideeën en het uitmuntende werk op zo’n korte tijd. Deze eerste editie bleek al een succes, we gaan verder in deze richting en we starten alvast met het plannen van een editie voor 2016.